Om Nis

OM NIS

Nis Bjarnhof, født 1982 i Hillerød
Cand.mag i filosofi
Udlært filosofisk praktiker hos Gerd Achenbach

Arbejdet mange år indenfor det sociale felt, særligt som nattevagt og leder for talerøret og aktivitetshuset Outsideren.

Filosofien kom til mig som en jordrystelse, en åbenbaring og et klarsyn i mine teenageår. Siden da har jeg forfulgt den hver eneste dag. Den ledte mig først på universitetet, hvor jeg læste filosofi og statskundskab i København og Tübingen, men sidenhen til den filosofiske praksis, og dens oprindelse hos den tyske filosof Gerd B. Achenbach.
Allerede mens jeg var på universitetet kontaktede jeg ham og jeg har været i et intensivt og lærerigt forløb hos ham i mere end 3 år for at efteruddanne mig til filosofisk praktiker. Selvom det var filosofien, der fik mig ind på universitetet, så var den også den, der fik mig ud. Jeg måtte ud og få en anden og mere alvorlig ballast i ’virkeligheden’. Derfor har jeg de sidste mange år arbejdet indenfor psykiatrien. De mest afgørende erfaringer har jeg gjort mig som flerårig leder af foreningen Outsideren. I min tid gik vi fra at være en stort set død forening, til at blive anerkendt af Socialministeriet, som et af de mest innovative og motiverende foreninger, der hjælper mennesker tilbage til livet efter en svær, psykisk sygdom. Og Outsideren udvikler sig stadig meget.
Selvom meget af tiden gik med fundraising, projektudvikling, økonomistyring og hvad der ellers hører til en levende arbejdsplads, så var det vigtigste for mig aldrig behandling, men forståelse.Er jeg da filosof? På en formel måde er jeg. Jeg har en grad fra universitetet og tre ekstra års mesterlære. Men alt det er selvfølgeligt ikke nok. At være filosof og i særdeleshed at være filosofisk praktiker, kræver noget mere. Man skal ikke alene have læst og forstået, men også have vurderet ens eget liv og foretaget de nødvendige ændringer. Her er jeg i høj grad stadig undervejs.

At være filosofisk praktiker betyder, at man mange gange har gået den ofte snørklede og svære vej fra en umulig livssituation til de afgørende principper og betingelser. Den vej prøver jeg at gå hver dag. Derfor er et væsentligt moment i min livsføring dagbog og at fortsætte med at læse. Jeg forsøger altid at gøre oplevelser og indtryk til erfaringer, at forbinde dem og at henføre dem til de yderste horisonter. Jeg prøver at gøre mit liv sammenhængende, hvilket selvfølgelig først og fremmest gør en opmærksom på, hvor meget det flagrer. At være filosof er for mig ikke så meget noget man har opnået, men en retning man bliver ved med at gå i. Det er også at finde alt interessant og at lade sig danne af litteratur, film og alle hverdagslivets genvordigheder.

AKTUELLE PROJEKTER

For det første en oversættelse af litteraten George Steiners Warum Denken traurig macht. Her gennemgåes ti grunde til, at tænkning gør trist. Alligevel er den et levende og lidenskabeligt forsvar for tænkning, som idag har den yderste relevans overfor de mange både terapeutiske, spirituelle og alment anti-intellektuelle angreb på tænkningen.

For det andet arbejder jeg på to tekster. Først et kortere bogprojekt om hvad sociale medier gør ved brugernes selvforståelse. Der er skrevet meget om hvordan tech-giganterne ikke betaler skat, krænker vores privatliv, underbetaler arbejdere, presser regeringer, forurener, får metal fra konfliktlande og meget andet i samme dur. Her prøver jeg dog at gøre noget andet; nemlig at undersøge selve det gode de giver os: informationssøgning (Google), socialt netværk (Facebook), dating (Tinder, Scor, Grindr), billige ting (Amazon). Tesen er, at de gør alting lettere (billigere, hurtigere, mere tilfredsstillende med mindre arbejde), men at denne lethed på sin side gør os dårligere. Overskriften er projektet er Nemhedens ideologi. Projektet laves sammen med Erik Duckert.

Dernæst arbejder jeg på en tekst om – arbejde. Arbejde er på mange måder et grundbegreb for os; man får sin selvrespekt gennem at arbejde, man identificerer sig med sit arbejde og arbejde er adgangen til fællesskabet. Men skal arbejde virkeligt fylde så meget, ikke alene i tid, men ideologisk? Med hjælp fra Nietzsche og Kafka udvikler jeg modsynspunktet: at det er som arbejdende vi er mindst frie og at vi må finde andre støttepunkter i livet.

For det tredje arbejder jeg på at udvikle Fortællestykket Kønsakademiet sammen med film- og teaterinstrutør Nellie Thule. Stykket undersøger køns rolle i hverdagen, ved at vende foredragssituationen på hovedet. Kunne det være noget for dig? Læs mere Her.